Inertia relief nedir ?

   


    Inertia relief, lineer statik analiz için bize sunulan seçeneklerden biridir. ANSYS Mechanical için analiz ayarları kısmının altında bulabilirsiniz. ABAQUS için create load kısmında bulabilirsiniz.




    Peki bu seçenek ne işe yarar, hangi durumlarda kullanılır? Inertia relief, unconstrained yani serbestlik dereceleri kısıtlanmamış mesela herhangi bir yere sabitlenmemiş bir modelin analizini yapmamızı münkün kılar. Örneğin; bir hava aracı, uydu, denizaltı gibi üzerine gelen yükler ile denge halinde olan dışarıdan kısıtlanmamış  modellerin analizini gerçekleştirmemize yarar.

    Örneğin bir uçağı ele alalım. Uçağın tekerleri yere değdiği anda analiz yaparsanız tekerlerin yere bastığı yüzeylerden anlık olarak sabitlersiniz ya da tekerlek ve pist arasına sürtünme tanımlayıp hangara kadar yürütebilirsiniz size kalmış ama bir kısıtlama söz konusu. Peki uçağın havada olduğu anda bir analiz gerçekleştirmek istersek ne yapacağız? Kaldırma kuvvetinin uçağın ağırlığını yendiğini biliyoruz peki bu durumda modeli kısıtlamazsak ne olur? Rigid body motion'a sebep oluruz ve model yukarı yönde uçup kaybolur, analiz çözüme ulaşmaz. Halbuki, modelimizi dengede tutacak bir hayali reaksiyon kuvveti olsa modelin üstünde kuvvet dengesi oluşur ( thrust ve drag forceları gözardı ettiğimizi varsayalım) ve analiz çözüme ulaşır. İşte "inertia relief" tam da bu işe yarar.

    Bu arada, inertia relief sadece lineer bölgede olan statik analizler için geçerlidir, large deflection "on" iken kullanamazsınız. 

*https://www.quora.com/What-is-inertia-relief
*https://www.simutechgroup.com/tips-and-tricks/fea-articles/251-fea-tips-tricks-ansys-static-analysis-inertia-relief
*Öğrendiklerimi unutmamak ve bildiğim kadarını paylaşmak adına bu bloğu oluşturdum, yanlışım varsa lütfen yorumlarda belirtin
*BİLGİ PAYLAŞTIKÇA ÇOĞALIR.

Yorumlar

  1. Kısa ve öz olmuş hocam teşekkürler. Peki inertia relief'i sadece geometrik nonlinearite'de mi kullanamıyoruz? Temassal ve malzemesel açıdan sıkıntı yok değil mi?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder